DEZVĂLUIRI privind la UCIDEREA LUI GADDAFI și la EXECUȚII ÎN MASĂ în Libia. „Au executat sumar cel puțin 66 de membri ai convoiului lui Gaddafi capturați la Sirt”

DEZVĂLUIRI privind la UCIDEREA LUI GADDAFI și la EXECUȚII ÎN MASĂ în Libia. Au executat sumar cel puțin 66 de membri ai convoiului lui Gaddafi capturați la Sirt
Publicat: 17/10/2012, 09:45
Actualizat: 06/02/2019, 13:32

Noi probe cu privire la uciderea de către miliții rebele a dictatorului libian îndepărtat de la putere Muammar Gaddafi, după ce a fost capturat, și executarea a zeci de susținători de-ai săi ridică întrebări cu privire la circumstanțele morții acestuia, anunță HRW miercuri, relatează AFP.

Potrivit versiunii autorităților libiene interimare, Gaddafi a fost ucis într-un schimb de focuri în momentul în care a fost capturat, la 20 octombrie 2011, în regiunea sa natală, Sirt (nord-vest). Însă martori și presa au afirmat că că acesta a fost ucis după ce a fost capturat de către rebeli.

Intitulat „Moartea unui dictator: Răzbunare sângeroasă la Sirt”, raportul de 50 de pagini oferă detalii despre ultimele ore din viața lui Kadhafi și circumstanțele morții sale, a fiului și unor membri din convoiul său, pe baza unor mărturii și imagini realizate cu telefoane mobile.

„Rezultatele anchetei noastre ridică întrebări în jurul afirmațiilor autorităților, potrivit cărora Muammar Gaddafi a fost ucis în cursul unor schimburi de tiruri și nu după ce a fost capturat”, declară Peter Bouckaert, directorul pentru situații de urgență în cadrul organizației nonguvernamentale (ONG) Human Rights Watch (HRW).

„Probele sugerează de asemenea că membri ai milițiilor opoziției au executat sumar cel puțin 66 de membri ai convoiului lui Kadhafi capturați la Sirt”, adaugă el.

Acești membri ai unor miliții din orașul Misrata au capturat și dezarmat membri din convoiul lui Kadhafi, după care i-au bătut crunt. „Ei i-au executat ulterior pe cel puțin 66 dintre aceștia, lângă Hotelul Mahari”, adaugă Bouckaert, subliniind că unii aveau mâinile legate la spate.

Aceste rezultate sunt convergente cu informațiile oferite de un corespondent AFP care s-a deplasat la Sirt, în octombrie, și a cules date și probe cu privire la descoperirea a 65-70 de cadavre în incinta Hotelului Mahari, dintre care multe aveau câte un glonț în cap.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la New York a recuperat înregistrări video filmate cu telefoane mobile de către combatanți anti-Kadhafi care îi surprind pe aceșia în timp ce abuzează și insultă un grup mare de membri ai convoiului pe care îi capturaseră.

Ea anunță că a utilizat fotografii realizate în morgi de spitale „pentru a confirma că cel puțin 17 dintre deținuții care apar în înregistrări video au fost executați ulterior la hotel”.

HRW subliniază că a intervievat, de asemenea, atât ofițeri din cadrul milițiilor rebele care se aflau la fața locului, cât și supraviețuitori ai atacului asupra convoiului aflați în detenție sau la domiciliu.

Cu privire la moartea lui Gaddafi, ONG-ul anunță imagini video care arată că dictatorul a fost capturat viu, dar sângerând de la o rană la nivelul capului. Potrivit organizației, în imagini se poate vedea cum rebelii îl bat cu violență, iar el pare să fie rănit cu baioneta la nivelul feselor, sângerând puternic.

„Părea fără viață” în momentul în care a fost filmat în timp ce era transportat, ulterior, către o ambulanță, pe jumătate gol, potrivit ONG-ului.

Pe baza altor imagini, organizația afirmă că Moatassem a fost capturat viu, după care a fost transportat la Misrata, unde a fost văzut fumând și purtând o „conversație ostilă” cu alți combatanți. Câteva ore mai târziu, „cadavrul său este găsit cu o nouă rană, la nivelul gâtului, care nu era vizibilă în primele imagini”.

HRW anunță că a predat rezultatele anchetei autorităților libiene de tranziție imediat după crime și că a solicitat ulterior noilor autorități să efectueze o anchetă completă asupra acestor crime, ce pot fi asimilate unor crime de răboi.

Bouckaert a cerut din nou efectuarea unei anchete serioase asupra „acestor execuții în masă, la 20 octombrie 2011, cele mai grave abuzuri comise de către forțele opoziției” în cursul celor opt luni de conflict în Libia (februarie-octombrie 2011).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Inundații în Spania. Ultimele cuvinte ale unor români către fiica lor: „Sună la 112, nu...
Ginerele lui Gigi Becali și 'Distrugătorul de femei' s-au încins de la o tipă! Patroana...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
"Un deceniu de mediocritate politică și o campanie dezolantă". Crin Antonescu analizează prestația principalilor candidați...
Primele imagini din penthouse-ul în care urmează să se mute Culiță Sterp cu Daniela Iliescu
Două tinere s-au înecat pentru că au refuzat să poarte veste de salvare, ca să...
Americanii își cumpără buncăre, în așteptarea rezultatului alegerilor prezidențiale. Vânzările au explodat în ultimele luni
Ninge săptămâna viitoare în România! Pe ce dată vin ninsorile, potrivit meteorologilor Accuweather
Cum să scapi de febră în doar câteva minute. Remediul țigănesc vechi, ideal pentru a...
Trei români din Spania, Gabi, Dana și fiica lor, Alex, găsiți morți într-un garaj. În...
Ultimele cuvinte ale celor doi români luați de ape în Valencia! Cutremurător ce i-au spus...
6 români au fost găsiți în Valencia, iar alți 5 ar putea fi morți: „Nu...
TOP 5 – 'Spărgătoarele de căsnicii' din showbiz-ul românesc
Mai are dreptul polițistul să îți dea amendă, dacă refuzi să semnezi procesul verbal?
Google a primit o amendă cu 34 de zerouri, mai mare decât toţi banii din...
Ce au văzut pe cerul nopții i-a lăsat MUȚI! Creatura a apărut de nicăieri
Aparatul care se montează obligatoriu pe mașini. Registrul Auto Român (RAR) a făcut anunțul
Cele mai tari bancuri ale românilor. O selecție unică
Ce studii are Ștefăniță Ciucă, singurul fiu al lui Nicolae Ciucă. În ce domeniu lucrează
VIDEO "Doar cinci zile și-a ținut copilașul în brațe". Mort când voia să cumpere un...
VIDEO Unde a dus-o Iancu pe Denisa, după nuntă? "No, ce zici, îți place viitorul,...
Cine era Melania Trump înainte de a deveni Primă Doamnă. O poveste impresionantă despre ambiție
BANCUL ZILEI. Șeful intră furios pe ușă și îl prinde pe Bulă în flagrant, cu...
Pe cine susține Arnold Schwarzenegger la alegerile prezidențiale din SUA?